25/02/2011

El xarlatan: “Us canviaré la vida!”

dBalears- Quim Masferrer aterra al teatre Principal de Palma amb un espectacle que aprofita l'humor per fer crítica

"Sempre hi ha hagur xarlatans, però la proliferació actual ha fet que hi estiguem envoltats", afirma Quim Masferrer, alma mater de Teatre de Guerrilla. quan parla d'El xarlatan, l'espectacle que es podrà veure fins al pròxim diumenge a la sala Petita del teatre Principal de Palma. Masferrer, autor, codirector i actor de l'obra, parteix de dos eixos: els antics xarlatans que anaven per les fires dels pobles venent productes inversemblants; i l'actualitat, quan han proliferat xarlatans a qualsevol àmbit de la vida quotidiana.

"Reivindic la vigència i actualitat d'una figura del passat. Ara estam envoltats de xarlatans i el marc en què els podem trobar és molt ampli: des dels polítics en campanya fins als tertulians que tenen opinió de tot, fins i tot del que no coneixen", explica Masferrer, que es veu a ell mateix com "un xarlatà". "Em puc definir així perquè intent que la gent pagui una entrada per veure'm, encara que treball des de laconvenció teatral", afegeix. Però no només es queda la cosa en la part farsant d'aquesta figura, sinó que també s'intenta "mostrar la part humana".

El xarlatan no és un espectacle que cerqui només una rialla fàcil. També ofereix una possibilitat per reflexionar críticament sobre l'actual societat, en la qual la soledat ha fet proliferar un munt d'éssers que enganen amb falses promeses. "Hi ha alguns xarlatans que s'aprofiten i juguen amb la desesperació de la gent", explicà Quim Masferrer, qui estrenà aquesta obra a principi d'estiu de 2010 a la Fira de Tàrrega i que ha girat amb ella per Catalunya i el País Valencià. 

"La filosofia de Teatre de Guerrilla és ser un megàfon del que pensa la gent", continuà Quim Masferrer. "Parlam de coses properes i aprofitam el privilegi que tenim de pujar als escenaris per criticar amb humor", digué. Es tracta bàsicament "d'anar una mica més enllà" en els espectacles. Masferrer recordà, per això, la figura del bufó medieval, "l'únic que es podia riure del rei sense que el matassin". El xarlatan s'estrenà ahir i es representarà avui i demà a les 21 hores, mentres que la funció de diumenge serà a les 19 hores.

Comentaris