20/05/2013

Quim Masferrer passa comptes amb la vida dalt l’escenari d’El Foment

Ajuntament de Martorell.

L’actor de la companyia Teatre de Guerrilla, Quim Masferrer, ha passat aquest diumenge pel teatre d’El Foment, amb l’obra Temps, dirigida per Ramon Fontserè. Prop de 200 persones han assistit a veure aquesta tragicomèdia, inclosa a la programació de teatre professional, que mostra les vicissituds d’un home al que li queda poc més d’una hora de vida.

Un home acaba de saber que li queden 90 minuts de vida. Què pot fer? Res millor que experimentar una sensació d’absoluta llibertat, possiblement la més genuïna de tota la seva vida. El retret, la crítica, la ironia, el sarcasme, la ràbia, els comiats, els records, els desitjos estroncats i els somnis mai complerts, fan una barreja amarada d’humor i tristor, una tragicomèdia sobre el temps, la vida i la mort, interpretada per Quim Masferrer de Teatre de Guerrilla i dirigida per Ramon Fontserè d’Els Joglars.

Masferrer opta per la introspecció i posa la lent d'augment en els grans temes de la humanitat: el temps, la vida i la mort, sense variar però el rumb ni la manera d'observar la societat: humor, ironia, sarcasme i les habituals dosis d'antropologia rural.


Un personatge amb llibertat escènica
“A Temps, les convencions passen a ser cotilles d’un món que ja no és el del protagonista i amb el qual passa comptes; exerceix la llibertat de qui ja no té res a perdre, de qui es pot permetre riure’s del mort, d’ell i de qui el vetlla, el públic. Tenia ganes de tocar el tema de la llibertat escènica, de crear un personatge que pogués criticar i desbarrar, i aquest paper en va ser l’excusa”, ha dit el jove autor contemporani.


“L'obra presenta moments de deliri, de catarsi, però també de tristesa absoluta. El personatge passa per diferents estats d’ànim, un puja i baixa constant. Té un punt de transcendència i d’existencialisme que trobo necessari en la comèdia”, diu Masferrer.


L’obra és propera perquè parla de la mort, quelcom que a tots ens ha de tocar. Això, segons el membre de Teatre de Guerrilla, “fa que la implicació per part del públic sigui molt gran i que al hall, en acabar la funció, la gent també s’ho pregunti i segurament no s’allunyi gaire del que diem a l’escenari”.


A l’estil Joglars
L’obra és com un work i progress, un espectacle creat a la sala d'assaig, a l'estil Joglars, a partir de les idees base de l'espectacle i d'alguns fragments més o menys desenvolupats, però incorporant des del primer dia la figura d'un director i dramaturg que proposi i provoqui, que aporti i descarti,  i que en definitiva construeixi l'obra. Un tàndem amb milers i milers d'hores damunt de l'escenari i a la sala d'assaig.


Una obra a quatre mans, les de Quim Masferrer i Ramon Fontserè, que ha aconseguit aplegar prop de 200 espectadors aquest diumenge a la tarda a la platea d’El Foment de Martorell.


L’obra s’inclou dins la temporada de teatre professional de l’entitat martorellenca, que el passat 22 d’abril es va estrenar ambTu digues que l’estimes, de la companyia Apunta Teatre, dirigida per Ivan Campillo.
Comentaris